مراقبت از سالمند
(پرستاری دربابل)با توجه به افزایش جمعیت سالخوردگان در کشور مراقبت از سالمندان در منزل نیاز جدید جامعه است. مراقبت از سالمند در صف گرفتن مجوز به عنوان یک رشته دانشگاهی جدید است. نگهداری از سالمند یکی از مشغولیت های ذهنی افرادی است که والدین سالخورده دارند. سالمندان نیاز های خاص خود را دارند که شامل : عاطفی ، معیشتی و … می باشد. تمایل سالمندان و فرزندانشان فراهم کردن نیازهای آنان در منزل است. مراقبت از سالمند یک شغل نیست بلکه عشق است. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم مهم ترین نکات مراقبت از سالمند درمنزل را به شما ارائه دهیم. این راهنما قابل استفاده خانواده ها و مراقب سالمند در منزل می باشد.
مراقبت از سالمند به چه معناست؟
مراقبت از سالمند یک خدمت دائمی می باشد. این خدمت شامل خدمات تخصصی که توسط پرستار ارائه می شود نمی باشد. مراقب سالمند می تواند گرفتن فشار خون و گرفتن قندخون و … را نیز انجام دهد. مراقبت از سالمند کمی دشوارتر از نگهداری سالمند می باشد مراقب سالمند نیاز به تجربه و توانایی های بیشتری دارد. مراقبت از افراد سالمند گاهی از عهده فرزندان آنان خارج است. امر مراقبت از سالمندان دشوار است. نگهداری از سالمند برای برخی پر از عشق و برکت، و بعضی افراد امری چالش برانگیز است. بهتر است برای مراقبت صحیح از سالمند درک روشنی از دوران سالمندی بدست آورید.
تعریف سالمند
دوران سالمندی به سنین بالای ۶۰ سال اطلاق میگردد. ممکن است تغییرات سالمندی از سالها قبل و از ۴۰ سالگی آغاز شود. نگرش ما به سالمندی اهمیت دارد. سالمندی، یک بیماری نیست بلکه یک پدیده طبیعی است. دوران سالمندی از لقاح شروع میشود و با مرگ پایان مییابد.
تقسیم بندی سالمندی
از نظر سنی در سه گروه طبقه بندی می شوند:
- سالمند جوان (۷۰-۶۰ سال)
- سالمند میانسال (۸۰-۷۱ سال)
- سالمند پیر (۸۱ سال به بالا)
و از نظر میزا ن وابستگی به سه گروه:
- دارای حداقل وابستگی
- وابستگی نسبی
- حداکثر وابستگی
دوران سالمندی غیر قابل پیشگیری است. حفظ سلامت در سالمندی به شیوه زندگی (life style ) افراد در طول زندگی بستگی کامل دارد. سن فیزیولوژیک و نه سن تقویمی، منعکسکننده وضعیت سلامت است.(پرستاری دربابل)
میزان مراقبت از سالمند در این دوران به عوامل زیر بستگی دارد:
- حوادث زندگی
- بیماریهای ژنتیک
- عوامل اجتماعی
- عوامل اقتصادی
- شیوه زندگی فرد
فاکتورهای شیوه زندگی
بهبود شیوه زندگی تضمین کننده سلامت افراد در سالمندی است. با شروع دوره سالمندی احساس طعم، بویایی، بینایی و لامسه کاهش مییابد . معمولاً کاهش حس چشایی و بویایی در سالمندان شایعتر است. این کاهش ناشی از عوامل مختلف مانند: کاهش تعداد پرزهای چشایی و عصب بویایی، بیماریهای شخصی مثل : آلزایمر، داروها، مداخلات جراحی و عوامل محیطی است. برخی فاکتورهای شیوه زندگی ، سن فیزیولوژیک را تحت تأثیر قرار میدهند و برای مراقبت از سالمند در منزل لازم هستند:
- کفایت و نظم خواب
- مصرف متعادل غذا و تغذیه صحیح
- سیگار
- ورزش و فعالیت بدنی
- میزان کنترل وزن بدن
- کنترل استرس
کاهش ارتباط اجتماعی
یکسوم سالمندان تنها زندگی میکنند. تنهایی بر روی اشتها و نحوه دریافت و حتی تهیه غذا اثر میگذارد. در کنار دیگران بودن باعث دلگرمی و تغذیه خوب میشود. حضور مراقب سالمند احساس تنهایی را کاهش می دهد.(پرستاری دربابل)
سالمندان، کودک نیستند!
سالمندان را مانند کودکان نبینید و با آنها رفتار کودکانه نداشته باشید برخی با سالمندان همچون کودکان رفتار میکنند. به سالمندان امر و نهی نکنید. سالمندانی که ناتوان هستند شان والایی دارند که باید از آن مراقبت شود تا به خطر نیفتد. برخی به گمان اینکه مراقبت از سالمندان ساده است با یک نگرش سنتی با آنها رفتار میکنند. برخی از این رفتارها مناسب سن سالمندمان (چه سالمند سالم و چه سالمند بیمار) نمی باشد. گاهی به همان روشی که از کودکانمان مراقبت می کنیم با سالمندانمان برخورد میکنیم. و فراموش میکنیم. ما نمیتوانیم والد پدر و مادر خود باشیم. تفاوت های زیادی بین مراقبت از سالمندان و کودکان وجود دارد. رفتار صحیح با سالمند باید در تک تک رفتارهای ما نمود داشته باشد. این مهارت ها آموختنی هستند. اگر آنها را فرا بگیرید گلایه و نارضایتی در خانواده به وجود نمیآید.(پرستاری دربابل)
نکات نگهداری از سالمندان در منزل
تعداد افرادی که وظیفه مراقبت از سالمندان را بر عهده می گیرند کم هستند. نکات این مقاله به افرادی که قصد نگهداری از افراد سالمند را دارند کمک می کند. همزمان با مطالعه این مقاله به کمک کردن به سالمندتان فکر کنید.(پرستاری دربابل)
۱. امنیت منزل سالمندان
محیط خانه را برای سالمند امن کنید. تغییراتی که جلوی بروز مشکلات را بگیرید. این تغییرات کمک کننده هستند:
- مبلمان اضافی را که مانع حرکت آزادانه سالمندتان است را از سر راه بردارید.
- برای حمام و دستشویی میلههای کمکی بگذارید. این میلهها از واجبات خانه سالمند است.
- برای دوش حمام یا شیر دستشویی حسگر دما نصب کنید تا از پوست سالمندان در برابر سوختگی محافظت شود.
- کابلها و سیمها را در خانه ساماندهی کنید این کار لغزش و سقوط سالمندان را پیشگیری میکند.
- برای نقاط لغزندهی خانه لایههای پلاستیکی قرار دهید تا از لیز خوردن سالمندان جلوگیری کنید.
- از حسگرهای مونوکسید کربن استفاده کنید، سالمندان در برابر میزان پایین این گاز آسیب پذیر هستند.
09118948789……….09914551795……..01132375603
بدون دیدگاه